Huis kopen? Van je familie moet je het hebben!

Het wordt steeds moeilijker om geld te lenen bij een bank. Het kan daarom aantrekkelijk zijn om binnen de familie aan elkaar een lening te verstrekken. Op deze manier kunnen ouders hun kind helpen bij de aankoop van een huis. Hoe kunt deze constructie zo optimaal mogelijk optuigen?

De gehele constructie van de familiehypotheek bestaat uit het uitlenen van geld in combinatie met eventueel een jaarlijkse schenking waarbij geen causaal verband bestaat tussen de lening en de schenking. Het kind kan de aan de ouders betaalde rente gewoon aftrekken. De ouders op hun beurt betalen 1,2 procent netto belasting over het uitgeleende bedrag. De ouders kunnen het kind het gehele bedrag lenen of een gedeelte. De rest van het geld wordt dan alsnog verstrekt door een bank.

Schenking

Als ouders kunt u het beste eerst geld schenken, waarna het kind de rente betaalt. In de leningovereenkomst wordt verder opgenomen dat de rente daadwerkelijk rentedragend bijgeschreven wordt indien zij niet wordt betaald. Op deze wijze wordt de renteaftrek gewaarborgd. Verstandig is om de rente maximaal op 6 procent te stellen. De fiscus vindt namelijk dat een hogere rente een schenking van het kind aan de ouders is. Verder is het aan te raden om een normale financieringsconstructie overeen te komen, zoals bij een bank gebruikelijk is. Dit betekent dat er ook een minimale aflossing overeen moet worden gekomen. Deze aflossing kan plaatsvinden in de vorm van bijvoorbeeld een annuïteit.

Voorbeeld

Stel zoonlief heeft een leuke woning op het oog. Om de sleutel te krijgen dient 250.000 euro te worden overgemaakt op de rekening van de verkopers. De rente wordt in onderling overleg vastgesteld op 6 procent. Aan het begin van het jaar ontvangt de zoon een schenking van 5.035 euro.

Uitwerking kind

Lening 250.000 euro, 6% rente per jaar                             15.000 euro
Belastingvoordeel 42%                                                         6.300 euro -/-
Netto financieringslast per jaar                                             8.700 euro
Jaarlijkse ontvangen schenking                                            5.035 euro -/-
Totale kosten financieringsconstructie per jaar              3.665 euro

Uitwerking ouders

Rente-inkomsten ad. 6% per jaar                                         15.000 euro
Belasting box 3, 1,2% x 250.000 euro                                   3.000 euro -/-
Netto financieringslast per jaar                                             12.000 euro
Jaarlijkse betaalde schenking                                                 5.035 euro -/-
Opbrengst financieringsconstructie per jaar                     6.965 euro  

Met de hierboven besproken constructie helpen ouders hun kind bij de aankoop van een woning en anderzijds helpen de ouders zichzelf aan een beter rendement op het eigen spaargeld.

Tot slot is het aan te raden om deze constructie wel vooraf met ons te bespreken en ter goedkeuring voor te leggen aan de inspecteur van de Belastingdienst.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Mart Cremers

Mart Cremers

0475 - 345 000

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 0475 - 345 000 .