5 veelgemaakte denkfouten bij het nemen van financiële beslissingen

Tijdens het Symposium Financieel Bewusteloos op 31 mei 2013 sprak Hoogleraar Esther-Mirjam Sent over het nemen van financiële beslissingen en het belang van financiële opvoeding.

Uit haar betoog delen we graag met u de vijf denkfouten bij het nemen van financiële beslissingen:

  1. Mensen proberen met vuistregels ingewikkelde beslissingen te vereenvoudigen. Die vuistregels zijn alleen vaak ongeschikt.
  2. Mensen hebben niet zoveel zelfcontrole en zijn te veel gericht op de korte termijn. Daardoor zijn ze niet al te goed in het plannen van hun financiële toekomst.
  3. Mensen zijn slechte statistici, terwijl statistiek heel belangrijk is bij financiële producten. Hierdoor kopen ze investeringsproducten die niet goed aansluiten bij hun behoeften.
  4. Financiële besluitvorming gaat gepaard met emoties. Mensen zijn zenuwachtig en bang voor financiële verliezen. Als het ernaar uitziet dat ze verlies gaan leiden schieten ze in een kramp. Een voorbeeld hiervan zijn huizenverkopers die niet accepteren dat hun huis in waarde is gedaald en het dus niet verkopen.
  5. Mensen leren niet van fouten. Als blijkt dat een financieel product, bijvoorbeeld een pensioenproduct, slecht uitpakt, komen mensen niet tot het inzicht dat ze een soortgelijk product een volgende keer beter kunnen mijden. Als mensen kaas hebben gekocht die niet lekker is, kopen ze de volgende keer andere. Met hun pensioen doen ze dat niet.

Financiële opvoeding

Sent pleitte er ook voor dat mensen van jongs af aan veel meer kennis en kunde over persoonlijke financiën krijgen. Wij zijn het daar helemaal mee eens en dragen ons steentje daar graag aan bij.

Hulp bij het bewust nemen van financiële beslissingen

dubbel_rechtsAls uw financieel adviseur helpen wij u graag bij het bewust maken van uw financiële beslissingen.
Zo ontvangt u van ons per e-mail periodiek relevante financiële informatie. Tijdens een financieel onderhoudsgesprek kunnen we met u bekijken welke veranderingen invloed hebben op uw specifieke financiële situatie. En welke maatregelen u kunt nemen. We kijken dan zowel naar de wettelijke wijzingen als naar de wijzigingen in uw persoonlijke situatie.

Heeft u op dit moment behoefte aan een financieel onderhoudsgesprek?
Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Mart Cremers

Mart Cremers

0475 - 345 000

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 0475 - 345 000 .