Rentestijging op komst; voorkom hogere maandlasten!

renteDe rente is laag. Zo laag dat hij bijna niet verder naar beneden kan. De verwachtingen zijn dan ook dat de rente op termijn nog maar een kant op kan… naar boven. Een stijgende rente betekent doorgaans een aantrekkende economie. Goed nieuws zult u denken. Maar wat betekent een stijgende rente voor uw hypotheek en uw persoonlijke financiën?

Loopt uw hypotheekrente binnen 2 jaar af?

Een stijgende rente is slecht nieuws voor mensen met een hypotheek waarvan de rente op korte termijn afloopt. In 2008 zagen we dat de rente plotseling sterk steeg en dat veel huishoudens hierdoor financieel in de problemen raakten. Loopt uw hypotheekrente binnenkort af, overweeg dan om nu vast in actie te komen en de rente voor langere tijd vast te zetten. De rentetarieven bij enkele geldverstrekkers zijn nu nog zeer scherp. De rente voor 5 jaar vast ligt bijvoorbeeld rond de 3%. Voor rentevaste perioden van 10 of 20 jaar liggen de tarieven tussen de 4 en 5%. Vergelijk dit eens met uw huidige tarief.

Profiteer nu nog van de lage hypotheektarieven

Als u wilt besparen op uw hypotheeklasten is dit het moment om uw hypotheek om te zetten. Betaalt u nu meer dan 3% rente op uw hypotheek? Onderzoek dan of u de rentevaste periode kunt switchen naar bijvoorbeeld 5 jaar vast 3%. Of laat ons dit voor u doen!

Hoe zit het met de boete op uw huidige hypotheek als u oversluit?

Bij het eerder openbreken van een lopende rentevaste periode moet u vaak een boete betalen. Maar de verschillen in rente zijn op dit moment zo groot, dat het in veel gevallen toch interessant is uw hypotheek om te zetten. U verdient de boete snel terug. Onze adviseurs kunnen voor u berekenen of dit voor u geldt.

Rekenvoorbeeld

Stel u betaalt nu 5% hypotheekrente over €250.000 euro en de rentevaste periode loopt over 2 jaar af. U gaat naar 3% voor 5 jaar vast. Dit bespaart u in de komende 5 jaar in totaal €25.000 euro aan rente.

De boete en kosten van omzetten van uw hypotheek (notaris-, taxatie-, advieskosten) haalt u hier vanaf. Of er een boete is, en zo ja hoe hoog deze dan is, hangt van veel factoren af. We rekenen uw voordeel graag uit voor u uit.

Invloed van stijgende rente op uw beleggingen en spaargeld

De Centrale Banken ECB (Europese Centrale Bank) en FED (Federal Reserve) houden de rente kunstmatig laag. Zij hebben directe invloed op het renteniveau van de kortlopende rente. De lange rente beïnvloeden zij door het opkopen van staatsobligaties. De koers van een obligatie verandert daardoor zodra de rentestand wijzigt. Als de koers van de obligatie stijgt, zal de lange rente dalen en andersom. Stijgt de rente, zal dit (in theorie) dus leiden tot dalende obligatiekoersen en een koersdaling van menig beleggingsportefeuille, inclusief pensioenen.
Een rentestijging is wel gunstig voor uw spaarrekening. Alleen zullen banken minder snel zijn met het doorgeven van dit hogere tarief, dan met het verhogen van de hypotheekrente. Het eerste kost de bank namelijk geld en het tweede levert direct geld op. Desondanks is een stijgende rente op termijn gunstig voor de rentevergoeding op uw spaargeld. Wees daarom voorzichtig op dit moment uw spaargeld voor langere tijd vast te zetten op bijvoorbeeld een termijndeposito, nu de rente nog laag is.

Laat ons u adviseren over de juiste stappen

De verwachting is dus dat de rente de komende jaren zal stijgen. De koersen van obligaties zullen hierdoor dalen en de hypotheekrente zal stijgen. Voor wat betreft uw hypotheekrente kunt u op tijd actie ondernemen en gebruikmaken van de huidige lage tarieven. Voor uw obligatiebeleggingen inclusief kapitaalverzekeringen en lijfrentes kunt u voortijdig maatregelen treffen en een fiks neerwaarts rendement voorkomen. Zoekt u een alternatief voor uw obligatiebeleggingen, denk dan aan een spaarrekening waarvan de rentevergoeding zal stijgen of actieve dan wel passieve aandelenfondsen. Let wel: een aandelenportefeuille moet goed gespreid zijn en slechts een beperkt deel van het vermogen uitmaken. Onze adviseurs helpen u graag om u te adviseren welke stappen u nu het beste kunt zetten.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Mart Cremers

Mart Cremers

0475 - 345 000

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 0475 - 345 000 .