10 Tips bij het afsluiten van een autoverzekering

autoGaat u een autoverzekering afsluiten, dan staat u voor verschillende keuzes. Wat voor dekking is voor uw auto  verstandig, hoeveel eigen risico wilt u, neemt u wel of geen aanvullende verzekeringen? Met onderstaande tips helpen we u graag met het maken van uw keuzes bij het afsluiten van een autoverzekering. Extra hulp nodig? Neem contact op met een van onze verzekeringsexperts.

1.        Kies de juiste dekking

Als u een auto aanschaft, bent u verplicht een autoverzekering met minimaal WA-dekking te hebben. Hiermee krijgen derden een vergoeding van de verzekeraar, als u onverhoopt een ongeluk veroorzaakt waardoor zij schade oplopen. Heeft u schade aan uw eigen auto, dan dekt een WA-verzekering deze schade niet.

De WA-dekking wordt over het algemeen aangeraden voor auto’s die 8 jaar of ouder zijn. Bij de aanschaf van een nieuwe auto is het verstandig te kiezen voor WA + Volledig Casco dekking. Als de auto tussen de 3 en 8 jaar oud is, kan deze prima worden verzekerd met een WA + Beperkt Casco dekking. Heeft u geld geleend voor uw nieuwe auto? Dan raden wij WA+Volledig Casco aan.

2.        Bepaal uw eigen risico

Het eigen risico bij uw autoverzekering is het gedeelte van de schade dat u zelf betaalt. Bij  de meeste autoverzekeraars ligt dit standaard tussen de € 130,- en € 150,-. Bent u bereid een hoger eigen risico te accepteren, dan krijgt u korting op uw premie. Wilt u een lager eigen risico, dan geldt een toeslag op uw premie.  Bij de meeste autoverzekeringen geldt het eigen risico  op iedere schadegebeurtenis. Voor schades die vallen onder de WA-dekking geldt meestal geen eigen risico.

Let  bij het afsluiten van uw autoverzekering goed op de verschillen in hoogte van het eigen risico.

3.        Vergelijk schadevrije jaren

Voor ieder jaar waarin u geen schade claimt, stijgen uw schadevrije jaren en klimt u omhoog op de zogenaamde Bonus Malus ladder. U ontvangt dan een zg. No-claimkorting van uw verzekeraar. Op het moment dat u een schade claimt, zakt u één of meer treden terug op de ladder en verliest u (een deel van) de korting. Met als mogelijk gevolg een hogere premie.

Het aantal treden dat u opbouwt bij geen schade en terugvalt in het geval van schade, kan per verzekeraar sterk verschillen. Kijk in de polisvoorwaarden wat uw terugval is. Sluit indien mogelijk en wenselijk een No-claimbeschermer bij.

4.        Dekking bij schade in het buitenland

Gaat u vaak met de auto op vakantie, controleer goed de dekking van uw autoverzekering in het buitenland. De meeste informatie staat op uw groene kaart, zoals de landen waar schade door uw autoverzekeraar wordt vergoed. Overige zaken, zoals het regelen van vervangend vervoer en service bij pech, zijn meestal niet standaard verzekerd.

5.        Wel of geen inzittendenverzekering?

Als u een inzittendenverzekering wilt, heeft u de keuze tussen een ongevallen inzittendenverzekering en een schade inzittendenverzekering. De eerste variant keert een vast bedrag uit bij overlijden en op blijvende invaliditeit. Bij de tweede optie wordt de werkelijk geleden schade vergoed.

Let op! Op de WA-verzekering zijn medepassagiers standaard meeverzekerd in geval van schade. Zij kunnen eventuele schade verhalen op de WA-verzekering van de bestuurder. Dit kan ook de bestuurder van de andere auto zijn als hij/zij het ongeluk heeft veroorzaakt.  Dit geldt niet als bij een ongeval geen schuldige kan worden aangewezen. Dan zal de WA-verzekering alleen een vergoeding aan de bestuurder toekennen.

6.        Verzekerd van extra rechtsbijstand

De verkeersrechtsbijstandverzekering biedt hulp bij het verhalen van schade die u kunt oplopen met uw auto en in alle andere situaties in het verkeer. Dus ook als voetganger of fietser. Dit is de meest uitgebreide aanvulling die u kunt nemen bij uw autoverzekering.

Heeft u al een rechtsbijstandverzekering, controleer dan of u ook dekking heeft voor verkeer. Als dat zo is, is een verkeersrechtsbijstandverzekering overbodig.

7.        Vergeet niet extra accessoires mee te verzekeren

Controleer de polisvoorwaarden hoe uw verzekeraar omgaat met het vergoeden van accessoires en tot welk bedrag dit gratis is meeverzekerd. Accessoires die op de auto zaten op het moment dat deze de fabriek verliet zijn standaard gedekt binnen de autoverzekering. Als u op een later moment accessoires aan de auto toevoegt, zijn deze niet standaard meeverzekerd en kunt u deze extra verzekeren met een accessoiredekking.

8.        Bescherm uw no-claimkorting

Als door uw schuld een schade wordt veroorzaakt en geclaimd, verliest u schadevrije jaren en daarmee mogelijk ook een deel van uw No-claimkorting. Hoeveel dit is, kunt u teruglezen in de polisvoorwaarden bij de Bonus Malus ladder.

Met een No-claimbeschermer kunt u binnen een verzekeringsjaar één schuldschade claimen zonder dat u (een deel van) uw korting kwijtraakt. Dankzij de beschermer dalen wel uw schadevrij jaren, maar blijft uw No-claimkorting intact. U behoudt dus uw huidige scherpe premie.

9.        Pechhulp voor onderweg

Met de pechhulpverzekering krijgt u hulp bij pech met uw auto. U heeft vaak verschillende keuzes zoals alleen Nederland of ook in het buitenland, hulp in uw woonplaats of een vervangende auto bij pech. Deze verzekering is dubbelop als u al een pechhulpregeling heeft via bijvoorbeeld de ANWB of Route Mobiel. Heeft u een nieuwe auto, dan biedt de dealer ook vaak standaard pechhulp.

10.      Krijg uw aankoopwaarde terug

De aankoopwaarderegeling zorgt ervoor dat u na het kopen van de auto het aankoopbedrag terug krijgt als u de auto binnen een bepaalde periode total-loss rijdt. Deze periode is afhankelijk van de verzekeraar. Meestal moet u  wel een aankoopbon hebben en de auto bij een erkende garage hebben gekocht.  Heeft u deze regeling niet, dan krijgt u de dagwaarde terug van uw verzekeraar als uw auto total-loss raakt.

Heeft u vragen bij het afsluiten van uw autoverzekering neem contact op met onze verzekeringsexperts. Wij helpen u graag verder.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Leon Nelissen

Leon Nelissen

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 0475 - 345 000 .