Uw boot winterklaar

shutterstock_723048994Een zeer geslaagd vaarseizoen komt ten einde. De meeste boten liggen op de kant of worden één dezer dagen aan de kant gehaald. Een perfecte tijd om uw boot winterklaar te maken en het nodige onderhoud te plegen. Ook als uw boot overwintert in het water, is het belangrijk om uw boot na te lopen en beschermen tegen de kou. We bieden u deze handige checklist aan die u kunt doorlopen bij het winterklaar maken van uw boot.

laatste update: 5 november 2021

Zelf uw boot winterklaar maken? Controleer eerst uw polisvoorwaarden.

Wilt u zelf uw boot winterklaar maken? Let dan op. Sommige verzekeringsmaatschappijen bieden namelijk alleen dekking als de boot winterklaar is gemaakt door een deskundig bedrijf. Controleer dus altijd even uw voorwaarden (of vraag het ons) voor u aan de slag gaat.

Motor, stuur en voortstuwing

Geef uw motor een onderhoudsbeurt of laat deze door een watersportbedrijf winterklaar maken en zo nodig een onderhoudsbeurt geven. Denk voornamelijk aan de impellor, de leidingen controleren en aftappen, het stellen van de V-Snaar en de olie vervangen.

Controleer de schroef en schroefas op speling en beschadigingen. En of de schroef nog goed bevestigd en geborgd zit op de schroefas.

Bij een saildrive is het belangrijk om een visuele inspectie te doen bij de rubberkraag / manchet. Informeer bij de leverancier wanneer deze vervangen moet worden.

Onderwaterschip

Als uw boot in de winter de stalling in gaat, biedt dat een goede kans om het onderwaterschip te controleren en onderhoud te plegen.

Controleer de antifouling laag op het onderwaterschip. Als de antifouling laag afbladdert of loslaat, verwijder de loszittende delen dan goed en schuur deze delen grondig voordat u een nieuwe laag aanbrengt.

Vervang anodes (metalen “offerblok” die het metaal van uw boot beschermt), als deze voor meer dan 50% zijn wegevreten.

Boven water romp en dek

Controleer de romp en dek op beschadigingen van de lak, maak goed schoon en zet de romp in de was. Als het dek van uw boot van teakhout is, spuit deze dan af met groene zeep en gebruik een zachte borstel. Reinig al het houtwerk grondig, vergeet de luiken en ankerbak niet.

Haal de lijnen van uw boot en maak deze goed schoon. Dit kunt u doen door ze in een bak met soda-water te leggen, of neem ze mee naar huis en stop ze in de wasmachine. Zo voorkomt u uitdroging van de lijnen en beschadiging door vuil.

Reinig de kikkers, lieren en stoppers goed en controleer of alles nog goed en soepel werkt.

Watertanks, brandstof, boiler en leidingen.

Tap alle leidingen helemaal af en sluit de leidingen daarna stevig. Maak watertanks helemaal leeg. Koppel de slangen van de waterpomp af.

Uw brandstoftank vult u bij voorkeur helemaal, zodat er geen condensatie kan ontstaan bij kou. De boiler tapt u af volgens de gebruikershandleiding.

Roerophanging

Controleer de roerophanging en kielbouten of er speling in zit. Zit alles nog goed bevestigd? Mocht u twijfelen, schakel dan een expert in.

Toilet

Het enkel droogpompen van het toilet is niet voldoende. U dient deze te beschermen tegen bevriezing.

Hanteer een mengsel van 50% propyleen glycol antivries en 50% water. Koppel de inkomende waterslang van de afsluiter en hang deze in de jerrycan met het mengsel. Koppel daarna de slang weer terug aan de afsluiter.

Mocht u een elektrisch toilet hebben, volg dan de handleiding van de fabrikant.

Elektronica & waardevolle bezittingen

Sommige verzekeringsmaatschappijen stellen in de voorwaarden dat in de periode van 1 november tot 1 maart kostbare zaken of elektronica die eenvoudig te verwijderen zijn, van boord verwijderd moet worden.  Onder kostbare zaken vallen onder andere navigatieapparatuur, overige apparatuur en andere waardevolle voorwerpen.

Elektronica die gemakkelijk te verwijderen is van het vaartuig, slaat u dus thuis op. Controleer de stekkers op corrosie en spuit deze eventueel in.

Controleer de werking van de overige vaste apparatuur, zoals het kompas, marifoon, dieptemeter en het schakelpaneel. Zet na de controle de apparaten weer uit.

Accu’s, gas

Koppel uw accu’s los zodra het vaartuig op het droge staat. Controleer of de spanning van de accu’s nog voldoende is. Het beste is dat u kleine accu’s opslaat op een droge plek en volledig opgeladen achterlaat.

Draai de hoofdkraan van de gastank dicht en steek het gas aan op het toestel om de leiding leeg te maken. Sluit daarna de veiligheidskraan. Controleer of de gasslang niet lek is. Dit kunt u doen door met zeepsop over de gasslang te gaan. Ziet u belletjes, dan is de slang lek. Vervang de gasslang elke 3 jaar.

Waterdoorvoer, ventilatie

Controleer uw bilge-pomp op werking als uw boot in het water blijft liggen. De bilge-pomp zorgt ervoor dat water in het laagste gedeelte van de boot (de bilge) naar buiten wordt gepompt. In sommige gevallen kan het zijn dat de schakelaar van de vlotter het na enkele jaren begeeft door doorbranden. Controleer met regelmaat of de loosgaten of andere vormen van waterdoorvoer niet dicht geslipt zijn door vuil of blad.

Maak de bilge en de douche geheel droog om het vochtpercentage minimaal te houden.

Dek de boot zo goed mogelijk af, maar let op dat er voldoende ventilatie aanwezig is om vocht en schimmels geen kans te geven.

Buiskappen, kussen, beddengoed en zeilen

Verwijder alle buiskappen, zeilen en beddengoed van boord en sla dit thuis op in een droge ruimte. Laat eventueel de buiskap reinigen en controleren op stikwerk. Dit kunt u ook met uw zeilen laten doen.

Zet kussens en matrassen rechtop zodat ze kunnen ventileren en niet muf worden.

Ga regelmatig kijken bij uw boot

Tijdens het winterseizoen kan het flink stormen, regenen of sneeuwen. Een regelmatig bezoek is niet overbodig. Indien het vaartuig nog te water ligt is een regelmatig bezoek aan het vaartuig  aan te raden. Leg het vaartuig tijdens de winterperiode vast met dubbele landvasten.

Wilt u ook de verzekeringen voor uw boot, trailer en/of auto ‘winterklaar’ maken?

Laat het ons weten. Wij bekijken graag of uw verzekeringen nog het beste bij uw huidige situatie passen. En natuurlijk kunnen we, indien een aanpassing gewenst is, de verzekeringen gelijk voor u in orde maken. Zo weet u zeker dat u geen ongewenste financiële risico’s loopt.

 

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Patrick Janssen en Frans Corten

Patrick Janssen en Frans Corten

0475-401372

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 0475 - 345 000 .