Bootvakantie met eigen of gehuurde boot

bootvakantie (shutterstock)
Niet iedereen heeft het genoegen om een eigen boot in bezit te hebben. Maar of u nu met uw eigen boot of met een gehuurde boot op vakantie gaat, het zal u bijzondere ervaringen opleveren. Naast de charme en romantiek van een bootvakantie komt er natuurlijk ook veel voorbereiding en regelwerk aan te pas. Lees waar u aan moet denken als u met een boot op vakantie gaat.

laatste update: 2019-06-22

Op vakantie met uw eigen boot

Naast het vaarklaar maken van uw boot, zijn er nog wat andere zaken waar u rekening mee moet houden.

Groene kaart voor uw boottrailer nodig?

Als u de boot met een trailer gaat vervoeren naar uw vakantie-omgeving, let er dan op dat u een extra groene kaart moet regelen voor de boottrailer (met eigen kenteken) in een aantal landen. Dit geldt voor Spanje, Duitsland en Polen.

Is uw boot goed verzekerd?

Als u op vakantie gaat met uw boot, dan is een goede bootverzekering essentieel. Ten eerste natuurlijk voor de beste bescherming van uw vaarplezier. Daarnaast accepteren de meeste jachthavens geen boten meer die niet verzekerd zijn.

Welk vaargebied dekt uw bootverzekering?

Op uw bootverzekering staat aangegeven voor welk vaargebied de bootverzekering geldt. Gaat u de zee op, een oversteek doen of uw boot op een trailer vervoeren naar een ander vaargebied? Zorg er dan voor dat uw bootverzekering de juiste dekking biedt. Als u buiten Nederland gaat varen, zorg dan dat u een Internationaal Verzekeringsbewijs (IVB) op zak heeft. U kunt het IVB bij ons opvragen.

Welke certificaten heeft u nodig in het buitenland als u gaat varen?

  1. Het Internationaal Certificaat Pleziervaartuig (ICP). Dit is het eigendomsbewijs / nationaliteitsbewijs van uw boot. Alleen als uw boot ingeschreven staat bij het Kadaster is dit niet nodig.
  2. Het Internationaal Certificate of Competence (ICC). Dit is uw Internationaal vaarbewijs. Het ICC zit vanaf 2010 al geïntegreerd in het Klein Vaarbewijs. Maar als uw vaarbewijs van voor 2010 is, moet u een omzetting aanvragen. Dit kan bij VAMEX.

Op vakantie met gehuurde boot

Als u op vakantie gaat met een gehuurde boot, hoeft u een stuk minder zelf te regelen. Erg prettig natuurlijk, maar zorg dat u wel goed geïnformeerd blijft. Over de verzekering bijvoorbeeld.

Hoe is de gehuurde boot verzekerd?

Het overgrote deel van de verhuurbedrijven zal hun huurboten goed verzekerd hebben. Laat u goed voorlichten als u een boot huurt over de bootverzekering. Een goede (Casco) bootverzekering dekt niet alleen de schade die u aan een ander toebrengt, maar ook de schade aan de gehuurde boot zelf.

Eigen risico afkopen

Informeer naar het Eigen Risico bij schade. Dit is soms voor een klein bedrag af te kopen. Dat kan u flink wat geld schelen mocht u een schade oplopen tijdens uw bootvakantie.

Welk vaarbewijs heeft u nodig?

Voor een bootvakantie hoeft u niet altijd in het bezit te zijn van een vaarbewijs. Toch raden wij u aan altijd goed voorbereid te zijn als u met een boot het water op gaat. Lees wanneer en waar u welk vaarbewijs nodig heeft.

Voorbereiding van uw bootvakantie

Of u nu met uw eigen boot of met een gehuurde boot op vakantie gaat, als u in een voor u onbekend gebied gaat varen, dan wilt u goed voorbereid zijn. Nog een paar tips:

  • Neem goede, recente waterkaarten mee van het gebied waar u gaat varen (liefst een papieren versie EN een digitale versie).
  • Vergaar informatie over de sluizen en bruggen.
  • Hou voor en tijdens het varen de weersvoorspellingen in de gaten.
  • Boek tijdig uw plekje op de jachthaven waar u wilt aanleggen.
  • Doe altijd een laatste grondige check op uw (gehuurde of eigen) boot voor u vertrekt.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Patrick Janssen en Frans Corten

Patrick Janssen en Frans Corten

0475-401372

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 0475 - 345 000 .