Geld moet rollen

5,2 % inflatie in november 2021
De hoogste inflatie in 40 jaar is gemeten in november 2021. Al in 2020 schreven wij dit artikel over hoe belangrijk het juist nu is, om geld te laten rollen en de economie draaiende te houden! Maar let ook op uw spaarbuffer en investeer verstandig…

De inflatie wordt vooral gestuwd door de stijgende energiekosten. Lees ook: hoe kunt u besparen op energielasten? 

Geld moet rollen. Juist ook in deze tijd moeten we geld blijven uitgeven om onze economie draaiende te houden. Online shopping is sterk gestegen, maar #supportyourlocals doet het ook erg goed. Lokaal ondernemerschap ondersteunen is een van de weinige dingen die we als particulieren op het moment kunnen doen om de economie te helpen. En het is vaak nog leuk ook, want er komen veel creatieve initiatieven opborrelen in het hele land.

Wat doet de De Nederlandse Bank (DNB) voor ondernemers?

De kerntaken van de centrale bank in Nederland zijn het onderhouden van een goed betalingsverkeer, solide financiële instellingen en zeer belangrijk prijsstabiliteit. DNB opereert binnen het eurosysteem van de ECB (Europese Centrale Bank) en werkt aan het vertrouwen in de euro.

De ECB heeft een steunprogramma zodat overheden van landen in het eurosysteem nu (voordelig / tegen lage rente) kunnen lenen. Dit geld kan gebruikt worden voor essentiële processen zoals de gezondheidszorg. Ook bedrijven kunnen via de overheden aanspraak maken op dat geld. Zo blijven banen behouden en kunnen ondernemers deze moeilijke periode overbruggen. Noodzakelijke uitgaven kunnen zo doorgaan. In Nederland zijn er diverse regelingen, deze zijn terug te lezen op de site van de Rijksoverheid.

Waarom zijn deze regelingen zo belangrijk?

Als we allemaal kunnen blijven werken en het salaris doorbetaald wordt, dan blijft de economie op gang. Dan kunnen we namelijk ook geld blijven uitgeven (consumeren). De breed gedragen verwachting is dat er sowieso wel een recessie komt, een teruggang van uitgaven. Het BBP (bruto binnenlands product, zeg maar het inkomen van Nederland) zal dan twee opeenvolgende kwartalen krimpen. Maar de economie komt níét tot stilstand dankzij de steun van de overheid.

Hoe groot de recessie zal zijn en hoe lang het zal duren, dat weten we nog niet, maar door stevig ingrijpen van de overheid kan effect wel stukken minder heftig zijn.

De waarde van uw geld nu en straks

Het kunnen doen van betalingen is van enorm belang. Zo kunt u uw boodschappen blijven afrekenen, kunt u erop vertrouwen dat de bank die deze transactie verwerkt het geld ook snel en veilig bij de supermarkt afgeeft. De supermarkt kan haar medewerkers en leveranciers weer betalen en zo krijgen we dus een essentiële economische kringloop.

Daarbij is tevens belangrijk dat de prijzen stabiel blijven, of niet te snel stijgen. Dat wat u vandaag kunt kopen voor een euro, u morgen ook nog kunt kopen voor diezelfde euro. Als de prijzen stijgen noemen we dat inflatie. Als uw inkomen niet gelijk stijgt dan kunt u per saldo minder kopen. We spreken over de term koopkracht (wat kan je kopen met je inkomen).

Niet al uw inkomen geeft u direct uit; u ruilt als het ware over de tijd door nu te sparen zodat u straks kunt consumeren. Sparen moet dan wel voldoende aantrekkelijk zijn. Want als u straks minder kunt kopen met hetzelfde geld, waarom zou u dan ruilen over de tijd? Nu de rente zo laag, is sparen op een spaarrekening niet zo interessant. Maar een gedeelte op een spaarrekening houden die direct toegankelijk is, blijft verstandig. Bereken via het NIBUD of uw spaarbuffer hoog genoeg is.

Heeft u onvoldoende spaarbuffer?

Geef dan alleen geld uit aan de zaken die ook nu nuttig/essentieel zijn en werk aan uw buffer. Houd uw financiële plaatje eens goed tegen het licht. Uw woning slokt waarschijnlijk een groot gedeelte van uw maandelijkse uitgaven op. Bijvoorbeeld doordat u huur moet betalen of hypotheeklasten. Wellicht kunt u besparen op uw hypotheeklasten? Of kunt u besparen op uw verzekeringen door een pakket te nemen? Laat u goed voorlichten.

Hoe bouw ik een spaarbuffer   Coronavirus & Hypotheken   Besparen op uw maandlasten

Heeft u voldoende spaarbuffer?

Gefeliciteerd! Dit geeft natuurlijk rust. Houd uw buffer op peil. Kijk daarnaast ook naar mogelijkheden om het overige spaargeld verstandig apart te zetten. Wellicht zoekt u meer rendement (rente) op dit spaargeld maar wil u ook een vorm van zekerheid hebben. Investeren kan in de huidige markt interessant zijn, maar brengt wel hogere risico’s mee.  We gaan er graag met u over in gesprek!

Tips voor spaarbuffers

#Supportyourlocals

Als u niet alleen de Nederlandse economie wilt blijven helpen door geld uit te geven, maar ook juist het lokaal ondernemerschap, dan zijn er initiatieven te over. Enkele tips en ideeën:

  • Haal mooie bloemen bij stalletjes langs de weg. Vele tuinders en hobbyisten verkopen prachtige boeketten van eigen grond.
  • Ook groente, fruit, zuivel en vlees zijn in diverse regio’s te halen bij stalletjes langs de weg, rechtstreeks van de boer  of via een boodschappenbox. Maak er een rondritje of fietstocht van waarbij je zo je boodschappen verzamelt. (Kijk voor inspiratie bijvoorbeeld op verkoopstalletjes.nl)
  • Veel restaurants zijn omgeschakeld naar thuisbezorgen en afhalen. Google de naam van je favoriete restaurant en bestel het liefst rechtstreeks, dan hoeven ze geen commissie te betalen aan derde partijen zoals Thuisbezorgd.
  • Koop cadeaubonnen van lokale winkels voor verjaardagen en gelegenheden.
  • Bel de lokale ijscoman of een foodtruck zoals je normaal op evenementen ziet. Ook hun seizoen is helemaal in het water gevallen.
    Hoeveel moet je afnemen om ze in je straat te laten langskomen? Spreek dan met alle buren af gezamenlijk een ijsje of warm broodje te eten in de straat (op anderhalve meter afstand, natuurlijk). Zo help je ze de zomer door!
  • TV-programma’s, muzikanten en theatermakers komen met live online streaming van voorstellingen, muziek en tv-opnames. Meld u aan en geniet vanaf de bank toch van een uniek cultureel uitje.

Kijk op SupportYourLocals voor alle lokale initiatieven of volg uw lokale krant & facebookpagina’s van de eigen regio.

Let op keurmerken (en meer) bij online shopping

Bestelt u meer online, ook van kleinere partijen die niet zo bekend zijn? Controleer dan altijd heel goed:

  • Of u op een beveiligde website bent (https / slotje bij de adresbalk van de browser)
  • Of de prijzen redelijk lijken. Als het té goedkoop lijkt, dan klopt er ook vaak iets niet.
  • Of er webwinkel-keurmerken zijn van thuiswinkel.org of stichting webshop keurmerk. Controleer dat op de website van deze stichtingen, ga niet alleen af op het logo (dat kan onterecht geplaatst zijn).
  • Wat de retourvoorwaarden en annuleringsvoorwaarden van uw aankoop zijn. Staat bijvoorbeeld de wettelijke 14 dagen bedenktijd vermeld?
  • Welke betaalwijzen mogelijk zijn en of u ook achteraf kunt betalen.

Kijk voor meer tips om te controleren of u op een betrouwbare webwinkel bent Thuiswinkel.org.

Komt u in conflict met een (al dan niet bekende) webwinkel over een aankoop? Dan kunt u hulp vragen van uw rechtsbijstandverzekering als u hier de module ‘consument’ op heeft. Deze helpt bij alle consumentenaankopen offline en online. Heb je zo’n verzekering niet, dan kan thuiswinkel.org misschien nog helpen via hun klachtendienst.

Rechtsbijstandverzekering consumentenmodule

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Mart Cremers

Mart Cremers

0475 - 345 000

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 0475 - 345 000 .