Ziekte of ongeluk tijdens vakantie

Voetenzie ook: Diefstal, verlies & schade op reisgoed verzekerd op reis | checklist onbezorgde vakantie | op reis met kinderen

Ziekte of betrokken raken bij een ongeluk kan u overal overkomen. Thuis weet u wel wat u het beste kunt doen. Op vakantie bent u overgeleverd aan lokale hulp en dat is niet altijd even duidelijk. Lees daarom onze praktische tips wat u kunt doen bij ziekte of andere calamiteiten.

 laatste update: 2019-06-25

Wat doet u bij een auto-ongeluk?

  • Blijf altijd op de plaats van het ongeval, doorrijden is strafbaar. Bel de politie.
  • In alle landen van de Europese Unie is het alarmnummer 112. Reist u buiten Europa, zet dan het alarmnummer in uw mobiele telefoon.
  • Maakt de politie proces-verbaal op, vraag dan om een kopie of noteer naam en adres van de politie-instantie en de gegevens van het proces-verbaal.
  • Zijn er getuigen, noteer dan ook hun naam, adres en telefoonnummer.
  • Vul een Europees Schadeformulier in.
  • Noteer de gegevens van de groene kaart van de eventuele andere partij. Heeft deze geen groene kaart, noteer dan naam, adres, kentekennummer en merk en type van de auto en maak foto’s.
  • Neem contact op met uw alarmcentrale als u dringende hulp nodig heeft of als u niet verder kunt rijden, bijvoorbeeld omdat uw auto Total loss is. Die van uw reisverzekering biedt vaak de meest uitgebreide dekking (telefoonnummer staat op uw verzekeringsbewijs. U kunt ook kiezen voor de alarmcentrale van uw autoverzekering (groene kaart), zorgverzekering (verzekeringspas) of de ANWB (hulppas).

Tip: Zet het nummer van de alarmcentrales in uw mobiele telefoon.
Tip: In Frankrijk bent u sinds 1 juli 2012 verplicht om 2 blaastesten in uw auto te hebben. Bij controle krijgt u een fikse boete. U kunt deze bij de ANWB of in Frankrijk zelf kopen.

Naar wie gaat u bij ziekte op vakantie?

Dokter
Vraag de receptie van hotel, camping of toeristeninformatie naar adres en telefoonnummer van een arts die dienst heeft. Is de ziekte ernstig of spreekt u de taal van het land niet, neem dan contact op met de alarmcentrale van uw reis- of zorgverzekering. Vraag de arts om een gespecificeerde rekening. Thuisgekomen dient u deze in bij uw zorgverzekeraar. Mocht deze niet alle kosten vergoeden, dan dient u het restant in op uw reisverzekering.

Telefoondokter
Veel alarmdiensten en zorgverzekeraars hebben een ‘vakantiedokter’ in Nederland (check dit van tevoren). Deze kunt u bellen als u niet weet of u naar de dokter moet, als u bij een lokale arts bent geweest maar twijfelt of u het wel goed begrepen hebt, of voor informatie over medicijnen die u heeft gekregen.

Ziekenhuis
Moet u naar het ziekenhuis, neem dan altijd contact op met de alarmcentrale van uw reis- of zorgverzekering. Deze assisteert bij praktische zaken en kan eventueel vervoer naar Nederland regelen.

Overlijden
Overlijdt uw reisgenoot, neem dan direct contact op met de Nederlandse ambassade of het consulaat voor hulp. Neem ook contact op met de alarmcentrale van de reisverzekeraar.

Tip: U kunt bij uw zorgverzekeraar gratis een Europese Zorgpas aanvragen. Deze biedt meer zekerheid dan uw gewone zorgpas op gratis hulp in de EU landen, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Macedonië, Australië en Zwitserland. Meer informatie en aanvragen kan ook online bij: www.ehic.nl.

Tip: Scan uw ziektekostenpolis in en mail deze naar uw e-mail account. U kunt dan altijd uw polis bekijken bij aanwezigheid van een internetverbinding.

Wat kunt u doen bij familieomstandigheden?

Afhankelijk van de ernst van de gebeurtenis zijn er twee mogelijkheden: een korte onderbreking van de reis of einde vakantie. Als u van tevoren weet dat er een situatie dreigt, kijk dan in uw polis naar de voorwaarden.

Korte onderbreking
U wilt mogelijk heen en weer vliegen. Bel de alarmcentrale van uw reisverzekering, vraag of zij dit voor u kunnen regelen en of uw reisverzekering deze ‘buitengewone kosten’ vergoedt.

Einde vakantie
Uw reisverzekering vergoedt mogelijk de vervroegde terugreis, maar alleen als u alles laat regelen door de Alarmcentrale. Dit is echt uw eerste hulplijn en zij nemen u al het werk uit handen volgens de juiste regels en met de juiste connecties om alles goed en snel te regelen.

zie ook: Diefstal, verlies & schade op reisgoed verzekerd op reis | checklist onbezorgde vakantie | op reis met kinderen

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Leon Nelissen

Leon Nelissen

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 0475 - 345 000 .